2010. szeptember 27., hétfő

A pálinka főzés aktuális szabályai

Mától, az-az 2010 szeptember 27- től életbe lépett szabályok! Ezek a szabályok nem szigorúbbak a környezetünkben élő külföldiek szabályaitól, ahol mindig megengedett volt a főzés. Ők betartják! Mi is igyekezzünk ehhez tartani magunkat. A demokrácia nem azt jelenti, hogy azt és úgy csinálod, úgy viselkedsz ahogy akarsz! Rend nélkül anarchia van, mint tapasztaljuk. Mindenkinek jó főzőcskézést és finom italokat kívánok.

A főzőberendezés birtoklására vonatkozó szabályok:

- Az a magánember, aki magánlepárlási tevékenységet végez maximálisan 100 liter, vagy az alatti ürméretű üsttel rendelkező berendezést birtokolhat! Az ennél nagyobb berendezés birtoklása büntetést von maga után, elkobzással járhat!

- A magánfőző egyszerre több berendezést is birtokolhat, mennyiségi korlát nincs!

- A berendezés megvásárlását, birtoklását a vámhivatal részére nem kell bejelenteni, de a magánfőzőnek nyilatkoznia kell a berendezésének származásáról a magánfőzés megkezdésekor, amikor a helyileg illetékes vámhivatal a főzőberendezést nyilvántartásba fogja venni! A birtokláshoz, vagyis a nyilvántartásbavételéhez elegendő egy nyilatkozat is, nem kell pontosan igazolni a berendezés származását. A magánfőzés előtti bejelentéssel egyidőben azonban, a magánszemély (magánfőző) nevéhez kötötten fogja regisztrálni a Vámhivatal a berendezést!

- A KERESKEDŐTŐL VÁSÁROLT BERENDEZÉS, MÁR A KERESKEDELMI FORGALOMBA HOZATALKOR REGISZTRÁCIÓRA KERÜL A VÁMHIVATALNÁL!!!

- Magánfőzés keretében 2011. január 01.-től csak akkor lehet párlatot készíteni, ha a háztartásban senki nem végez bérfőzetést (Bérfőzést végző lepárló vállalkozásnál)! 2010 év ez alól kivétel, tehát ha valaki bérfőzetett 2010 évben pálinkát, akkor 2010.-ben magánfőzést is végezhet.

- A főzési limit háztartásonként van megállapítva, nem személyre szól (háztartás = egy lakcim alá bejelentet személyek összesen), minden számbeli szabályozás a törvényben a háztartáshoz kötött!

- Egy háztartás évente max. 200 liter 100%-os alkoholtartalmú párlatot készíthet, ez 50 fokos párlatra vetítve max. 400 liter.

- Egy háztartás, összesen, adómentesen max. 50 liter 86 fokos párlatot készíthet, akár bérfőzésben, akár magánfőzésben! Ez a mennyiség 50 fokos párlatra vetítve 86 liter, azaz 43 hektoliterfok! Ha 43 fokosra csináljuk, akkor 100 liter pálinka adómentes. - A magánfőzésben a párlat fokolását nem kötelessége ellenőriznie senkinek (jelenleg), de ha minőségileg megfelelő párlatot akar késziteni valaki, akkor szükséges egy szeszfokolót vásárolni, lehetőleg hitelesítettet és alacsony fokra gyártottat / 0-65 fokig/, ezen precízen, jól látható az érték. Erre, magunk miatt is NAGY SZÜKSÉG van. A fenti mennyiségbe beleszámolandó a már az idei évben főzetett, bérfőzött pálinka is, aminek a hektoliterfok mennyiségét a bérfőzési lapokon találunk.


- Az adómentes mennyiségen felüli párlatra a teljes adót meg kell fizetni! A jelenlegi összege 2.761,- Forint (1 liter 100 %-os pálinkára vonatkoztatva).

- A bérfőzéssel kapcsolatosan a további szabályok nem változtak!

- A magánfőzés megkezdése előtt a MAGÁNFŐZŐNEK BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGE VAN a helyileg illetékes vámhivatal felé, a főzés megkezdése előtt 3 MUNKANAPPAL! A bejelentést a VPOP által rendszeresített bejelentő lapon kell megtenni !

- A BEJELENTÉSHEZ SZÜKSÉGES ADAT: A CEFRE SÚLYRA, VAGY LITERRE MEGADOTT MENNYISÉGE! VALÓTLAN ADAT MEGADÁSA BÍRSÁGOT EREDMÉNYEZ! A vámhivatal a bejelentett mennyiség alapján megállapítja az adófizetési kötelezettséget, vagy az adómentes részt, amely egyben adóbevallásnak is minősül, valamint ez alapján a vámhivatal kiadja a párlat származási bizonyítványát, ami 15 évig érvényes! Aztán kétévente meghosszabbítható!!!
Figyelem! A cefre minősége alapján lesz kiadva a mennyiségi igazolvány. A cukrozott, vagy cukor cefrét továbbra is büntetik. Könnyen megállapítható a cefréhez hozzá adott cukor. Itt sokan fognak elvérezni. Évszázados tapasztalat alapján van egy lista, amiből kiolvasható, hogy maximum mennyi alkohol nyerhető ki különböző gyümölcsökből.
 
Alaptörvény: A JÖVEDÉKI ADÓRÓL ÉS A JÖVEDÉKI TERMÉKEK FORGALMAZÁSÁNAK KÜLÖNÖS SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 2003. ÉVI CXXVII.TÖRVÉNT ÉRDEMES OLVASGATNI!

Magán célból saját célra főzött pálinkát kizárólag saját fogyasztásra lehet felhasználni! Eladását, elajándékozását, a törvény tiltja és szigorúan bünteti!
Óvatosan az osztogatással, mert sokba kerülhet, ha valaki dicsekszik, hogy milyen klassz páleszt kaptam a sógortól, havertól, stb.! Tessék nagyon nagy titokban tartani és nagyokat hallgatni az ajándékról mert mindig akad egy-két kedves jó akaró nyomorult irigy!

Nincsenek megjegyzések:

Ajánld barátaidnak